De 17-de Dans en ontmoetingsdag in De Kei te Ede

Op zaterdag 29 oktober werd in zalencentrum De Kei in Ede de 17de platformdag voor Nederlandse folklore gehouden. En het was druk (zo’n 150 mensen), leuk en prima geslaagd. Net als in 2006 bij de 11-de platform dag, bleek weer dat het een zeer geschikte locatie was. Grote zalen, voldoende kleedruimten en royale parkeergelegenheid.

PieremachochelNa de opening, waarbij alvast de steun van het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en de garantiesubsidie van het Prins Bernhard Cultuurfonds werd vermeld, begon īsmiddags het programma met optredens van de 4 deelnemende groepen. Het Utrechts Pieremachochel mocht de spits af bijten. Begeleid door hun 4 personen groot orkest bracht men de serie oude dansen. Men begon op Terschelling en via Trearis trapje + riel, met mooie zang, Zoete lieve Gerritje, Deindans, de Mazurka van Wijdenes, Kermis in de Achterhoek in de heuse Carroussel (HŲfsche Karmse), de Zeeuwse schots en de Horlepiep, besloot men met de Nije Mazurka uit Friesland. Alles enthousiast en verzorgd gedanst door 8 paren met echte mannen.

Hierna was de vloer aan de groep: Appeltjes van Oranje, een nieuweAppeltjes van Oranje jonge groep uit Diepenheim. Deze groep jongeren is voortgekomen uit de Stedeker Dansers en begonnen met oefenen in januari 2009 als gelegenheidsgroep. Men besloot om verder te gaan met elkaar. De oprichtingsdatum is dan ook geworden 21 mei 2010. Dit is de datum van hun eerste officiŽle optreden. De Appeltjes proberen zoveel mogelijk dansen te doen van rond 1945-1955. Maar ook de oudere dansen worden niet vergeten, gewoon omdat die zeker in deze periode nog heel veel werden gedanst op bruiloften e.d. De kleding sluit aan bij deze periode, zelf gemaakt naar foto’s uit die tijd. Met 6 paren, plus 2 reserve vrouwen en een muzikant op accordeon liet men zien wat de invloed van de Amerikanen in de periode 1945-1955 op onze cultuur was. Men opende met een djive vervolgens Oh Suzanna en ter afwisseling een Duitse Polka, Booms-a-daisy met een kontje buts, de Washington Post, de sterrenpolka en een mooie afsluiting met Tulpen uit Amsterdam. Frappant is het om te zien dat de Tsjechische Doudlebska Polka inmiddels door heel Nederland als Sterrenpolka wordt gedanst.

OrientOriŽnt uit Culemborg ging verder in Volendamse en Marker kostuums. De serie Meiboom in Volendam: een choreografie gebaseerd oude liedjes  Men opende met Twee emmertjes water halen, zwart laat scheren, 1234 en  Lot is dood kwam men bij een snel opgezette mobiele meiboom. Via de Hakketoon, Horlepiep, Jan Pierrewiet, De Driekusman, Vleegert, Schipper mag ik over varen, Rije rije in een wagentje, Gort met Stroop besloot men met de Boanopstekker. Een mooie Nederlandse choreografie vol afwisseling en prachtig begeleid door orkest Franje met leuke zang. Men had het mannen tekort handig opgevangen en de 4 echte mannen konden aardig wat dansvaardigheden laten zien.

Tot slot liet Wiej Schotst Vedan uit Barchem zien dat men geen mannenWiej Skotst Vedan probleem heeft, met liefst 10 echte paren werd een serie Achterhoekse dansen gepresenteerd. Alles begeleid door 2 accordeons. De mannen op klompen, de vrouwen op schoenen. Men opende met Sientje, waarna het lied van de Achterhoek werd gezongen. Steeds leuke toelichtingen met anekdotes. De Sterrenpolka, iets rustiger gedanst dan door de Appeltjes, Berkeldans, een kostuumtoelichting met sappige humor, de Driekusman, Zonnebloem, de Hakketoone, met toelichting waarom de mannen hierbij de armen voor de borst houden en tot slot Wie slaapt daar in het schuurtje. Het optreden werd afgesloten met Auf Wiedersehen.

 

Na het Nederlandse buffet met 3 soorten stamppot werd het programma vervolgd, met optredens van de 4 groepen, maar nu steeds met een gezamenlijke dans, waarbij de vertrekkende groep die komende groep de dansvloer op leidde.

Pieremachochel bracht nu nieuwe dansen, waarvan bij de meeste de makers in de zaal aanwezig bleek. Het Rijglijf,  PremiŤre Wals, Mazurka Johan en Visser, Wals bij Maanlicht, Polka du patť de faisan, Hof van Jan,  De Maxima wals, UFO wals. Hierbij wist men met een leuke vlotte wissel de Appeltjes van Oranje op het podium te krijgen en zelf te verdwijnen.

De Appeltjes van Oranje hebben in de 1,5 jaar van hun bestaan nog maar een klein repertoire opgebouwd en herhaalden grotendeels de dansen van die middag. Bij de limit Walk wist men weer te wisselen met OriŽnt.

OriŽnt moest echter even duisternis hebben om met een tableau vivant uit Breugels tijd te beginnen. De serie Brabants leven werd vlot gedanst in Breugeliaanse kostuums. De beelden leken weggelopen van schilderijen van Breugel en Teniers. Tot slot zorgde men dat Wiej Schotst Vedan weer op de vloer kwam. Ze waren in hun choreografie ingeschoven.

Wiej Schotst had een ander kostuum aan, nu het zondags met schoenen. Het was de eerste keer buiten Barchem dat men optrad in deze kostuums. Het programma leek op het programma van die middag.

Ede 2011 polonaiseNa de optredens was er een bal met uitleg. Leuk was om te zien dat de gewone volksdanser, zijn eigen repertoire prima kent, maar om snel een nieuwe dans aan te leren vraagt toch even wat meer tijd en concentratie. Desalniettemin werd door elke groep aan de anderen een dans aangeleerd uit eigen repertoire. Pieremachochel had de Franse Slag, De Appeltjes de Booms-a-daisy, OriŽnt de Voorjaarsmazurka en Wiej Schotst Vedan Goaweg iej.

Even voor 23 uur kon Marion Seeman de dag afsluiten en liet de groepen niet alleen met dank, maar ook met een concreteEde 2011 slot knuffel herinnering vertrekken. Het was weer een zeer succesvolle dag: de groepen hebben elkaar en elkaars repertoire leren kennen. Het publiek heeft mooie optredens gezien. Alles met levende muziek in een prachtig zalencomplex. De in het publiek zittende medewerkster van het Fonds Cultuurparticipatie heeft kunnen zien hoe in Nederland de Folklorecultuur bij elkaar participieert.Alle foto's op deze pagina zijn gemaakt door: Frits Couwenberg. Voor verdere foto's van hem zie helemaal onderaan en op: www.volksdans-orient.nl>presentatiegroep>optredens>29 oktober 2011

Voor enkele zelf gemaakte video's op youtube:
de presentaties:

het aanleren:

het bal na:
Voor een verslag van onze vorige Dans- en Ontmoetingsdag in Den Haag 2010 klik hier

MvH