Nummer 51
maart 2009

Van de bestuurstafel

Doelstellingen Stichting Platform Nederlandse Folklore: het verbeteren van het imago van de Nederlandse Folklore vooral op het gebied van de dans- en dansmuziek en het verbreiden van de kennis op kostuumgebied.
Wij willen het organiseren van activiteiten stimuleren en door publiciteit activiteiten en ontwikkelingen op het gebied van de Nederlandse Folklore bekend maken.
Voor nadere informatie kunnen ge´nteresseerden terecht bij:
Marion Seeman (voorzitter):tel. 020-6373024,
Max van Hofweegen (secretaris): tel. 040-2263334,
E-mail: platformnederlands@hetnet.nl
Website : www.steigan.net/pnf

Activiteiten Platform

4 april, Huizen
Museum “Het Schoutenhuis” te Huizen heeft t/m 5 april een tentoonstelling ingericht “Stromingen in weven”. De weefmotieven voor deze tentoonstelling zijn gebaseerd op patronen uit de streekdrachten van rondom het IJsselmeer en daarmee voor u extra interessant. Daarnaast heeft het museum een vaste collectie klederdrachten van Huizen en is er op dit ogenblik speciale aandacht voor historische kinderdrachten uit het dorp.
Het museum ligt aan de rand van het historische vissersdorp en de combinatie van een bezoek aan het museum en een rondleiding door dat oude stuk Huizen is dan ook een leuke combinatie voor een excursie die wij willen organiseren op zaterdagmiddag 4 april a.s..We plannen het volgende:
Ontvangst met koffie/thee en een lokale specialiteit de “ Huizer koek” om 13.45 uur.
Dan zijn er twee gidsen beschikbaar, een die de rondwandeling door het oude dorpsdeel begeleidt en een die een rondleiding verzorgt langs de volwassen- en kinderdrachten. Aansluitend kan men dan op eigen gelegenheid de tentoonstelling “stromingen in weven” bekijken.
Dit arrangement kost € 6,- p.p., donateurs van het platform betalen € 2,- minder.
Opgave door overboeking van het verschuldigd bedrag op girorek. 996701 t.n.v. Stichting Platform Nederlandse Folklore, met vermelding “Huizen”. Het bedrag dient uiterlijk vrijdag 27 april bij ons binnen te zijn, wij moeten de aantal bezoekers dan namelijk aan het museum melden. Gezien de capaciteit van het museum is het maximaal aantal deelnemers bovendien beperkt tot 25 mensen.
Het adres van het museum is: Achterbaan 82, 1271TZ Huizen, op 5 minuten lopen vanaf het museum is een gratis parkeergarage.

November, regio Oost
Het Platform zal op een zaterdag (voorlopige datum 14 november) in het oosten van het land weer een dans- en demonstratiedag organiseren. We zijn bezig groepen te vragen om mee te doen met deze dag. Wij willen de opgedane ervaringen van de dansdag in Leeuwarden voortzetten. De groepen zullen niet alleen voor elkaar en voor het publiek optreden, maar ook samen dansen uitvoeren. Het Nederlands dansbal zal zeker niet ontbreken.

Activiteiten

14 maart, Utrecht
Nederlands Danshuis Pieremachochel. Maartje Ligthart zal dansen aanleren uit het repertoire van Jaap van Beelen (voormalig dansleider van RALDA) op muziek van de Vulpoepers, Adres: Buurthuis ’t Bokkie, Elandplein 25 te Utrecht, Tijd: 20.00 uur, Toegang: 6 euro, Info: Reinier: 030-2897366, e-mail: info@dansgroeppieremachochel.nl, www.dansgroeppieremachochel.nl

19 maart, Leeuwarden
Voorlichtingsmiddag van de Kost˙mkommisje FryslÔn. Er wordt een lezing gehouden door Ihno Dragt, directeur van het streekmuseum te Dokkum en het visserijmmuseum te Moddergat. De lezing heeft als titel: De man versierd, sieraden van de man van vroeger en nu. Daarnaast zijn er fraaie kostuums te zien en allerhande materialen te koop en oude handwerktechnieken te zien. Plaats: Kurioskerk, Julianalaan 38, te Leeuwarden, tijd: 13.30 uur, zaal open om 13.00 uur, toegang: 5 euro, info: Sytske Wille: 0513-681681, of kommisje@fryskkostum.nl

21 maart, Ospel
Danshuis Nederlands Zuid. Een avond met Nederlandse volksdansen, onder leiding van ervaren dansleiding met begeleiding van levende muziek, een optreden van een dansgroep rondom Elly v.d. Burgt en in de pauze  Brabantse luisterliedjes door het trio Houdoe. Adres:  Gemeenschapshuis “Haaze Hoof”, Aerthysplein 3 te Ospel, Tijd: 20.00 uur, Toegang: 3,50 euro, muzikanten kunnen met het orkest meespelen en hebben gratis toegang, Info: 040-2262566

11 april, Utrecht
Geen Nederlands Danshuis Pieremachochel

9 mei, Utrecht
Nederlands Danshuis Pieremachochel. DorotheÚ Wortelboer zal historische dansen aanleren, Info: zie 14 maart

13 juni, Utrecht
Nederlands Danshuis Pieremachochel. Louis Saes zal dansen aanleren uit het repertoire van Elly Olderaan, Info: zie 14 maart

Musea

gehele jaar, Handel
Noord-Brabantse poffers, mutsen en onderkleding. Adres:
’t Museumke, Pastoor Castelijnstraat 37, Handel, tijd:
iedere vr en laatste zo van de maand.
Info: 0492-322402, www.museumkehandel.nl

gehele jaar, Uden
Folkloremuseum met 80 Brabantse poffers uit 1860-1950. Adres: Museum de Muts, Hurk 101, Uden, tijd: iedere 1e zondag van de maand van 13.00-17.00 uur en volgens afspraak.
Info: 0413-260126

gehele jaar, Sint-Oedenrode
Brabantse mutsen en poffers, mutsversieringen en mutsenmakersgereedschap. Adres: Museum Sint-Paulusgasthuis, museum van Brabantse mutsen, Kerkstraat 20, Sint-Oedenrode, tijd: di t/m za 13.00-16.00 uur en op afspraak. Info: 0413-474100

gehele jaar,  Enkhuizen
Zuiderzee museum, binnenmuseum: Van de hoed en de rand: hoofddrachten uit het Zuiderzeegebied. In het binnenmuseum wordt van 24 juli t/m 1 oktober extra aandacht besteed aan huwelijk en geboorte. In de kabinetstentoonstelling ‘Van de hoed en de rand’ tonen we hoofddeksels voor mannen, vrouwen en kinderen, die werden gedragen bij de streekdrachten in het Zuiderzeegebied. Info: www.zuiderzeemuseum.nl

gehele jaar, Noordhorn
Flodders en vlinders. Adres: Kostuummuseum De Gouden Leeuw, Langestraat 48, Noordhorn, tijd: wo t/m za 11.00-17.00 uur. Info: 0594-503804

t/m 5 april, Huizen
Tentoonstelling “Stromingen in weven” waarbij de motieven zijn gebaseerd op streekdrachten van rondom het IJsselmeer. Museum “Het Schoutenhuis” Adres: Achterbaan 82, 1271TZ Huizen, tijd:
di t/m za 13.30-17.00 uur. Info: 035-5250223. Zie ook de aankondiging van de Platformexcursie eerder in dit nummer.

Varia

Gelderse gebreide mutsen, geschreven door Henny, Anke en Conny Grevers
Dit boekje bevat patronen op basis van originele gebreide mutsjes. Er staan patronen in voor zowel volwassenen, kinderen en aangepaste patronen voor poppen. Prijs 19,95 plus 3,50 verzendkosten, ook te koop op beurzen. Voor meer informatie en bestellen: www.geldersemutsen.nl

Nederlands Volksleven
Op internet via: http://geschiedenis.vpro.nl/artikelen/39391711, is informatie te vinden over een film gemaakt in 1921 over Nederlandse tradities. Deze documentaire is de eerste film waarin veel over de Nederlandse folklore is vastgelegd, de delen zijn Lente, Zomer en Herfst-film. Omdat het financieel geen succes was is de winterfilm nooit gemaakt. Vanuit cultuurhistorisch oogpunt is deze film een belangrijk document.  

Verzoek aan donateurs en belangstellenden

De redactie is ervan overtuigd dat opsomming van activiteiten en tentoonstellingen completer kan. Het zou aardig zijn als vanuit ons bestand aan donateurs een actievere inbreng zou komen om het Forum te vullen. Bent u naar een gelegenheid geweest op het gebied van folklore? Maak er een verslag van en laat meer mensen ervan genieten. Weet u een activiteit of tentoonstelling die in het volgende nummer vermeld kan worden? Laat het de redactie weten. Weet u websites die het vermelden waard zijn? Neem de moeite de redactie te bellen, zodat we u allen op de hoogte kunnen brengen.