nummer 70
december 2013

Van de bestuurstafel

Groepen stellen zich voor

Het Platform heeft een aantal groepen als donateur en het leek ons een goed idee de groepen de gelegenheid te geven om zich aan de overige donateurs voor te stellen. Als eerste zal de dansgroep Pieremachochel iets over hun achtergronden en doelstellingen vertellen. Elk volgend nummer zullen we een groep vragen een stuk te schrijven, zodat we een beeld krijgen hoe groepen de Nederlandse Folklore in dans, muziek en kostuum aan anderen tonen en uitdragen.

Dansgroep Pieremachochel uit Utrecht

Volksdansgroep Pieremachochel is in de jaren 70 ontstaan uit een initia-tief van enkele Utrechtse studenten.  Er werd vanaf het begin afgespro-ken dat de groep zich zou richten op de authentieke Nederlandse dans en dat de demonstraties in Zeeuws kostuum uitgevoerd zouden moeten worden. Het maximaal aantal dansparen werd op 13 gesteld en het aan-tal muzikanten op 5.
Met deze middelen moest de Nederlandse dans nationaal en internatio-naal onder de aandacht worden gebracht en uitgedragen. Het was de bedoeling dat zowel groepsleden als het publiek  hieraan veel plezier zouden kunnen beleven.
Tot op de dag van vandaag worden deze doelen met dezelfde middelen nagestreefd. Ook het plezier dat ervaren wordt is onverminderd groot, ondanks een stijging van de gemiddelde leeftijd van de groepsleden.

In de loop van de tijd is een groep van dansers en muzikanten ontstaan met een zeer groot repertoire aan dansen en een prachtig Zeeuws kos-tuum.

Het repertoire bestaat uit traditionele Nederlands dansen, maar ook zijn er vele nieuwe dansen door dansleiders en groepsleden gemaakt, veelal op bestaande traditionele muziek of door een van de muzikanten be-werkte traditionele muziek.

Het kostuum van West Kapelle wordt door de leden van de kostuum-commissie zelf vervaardigd en, als dat incidenteel mogelijk is, worden onderdelen in Zeeland aangekocht. Patronen worden verzameld en ver-beterd.  De adviezen die mevrouw Dekker zaliger jarenlang aan de groep heeft verstrekt zijn nog steeds van grote waarde. Zij woonde met haar man op Slot Oud Zuilen en liep dagelijks in haar Zeeuws kostuum.

De toekomstplannen van de groep zijn ook nog steeds dezelfde geble-ven: plezier beleven aan muziek maken, aan dansen, aan de interactie met wat voor publiek dan ook en daarin het publiek meeslepen.
Volgend jaar bestaat Pieremachochel 40 jaar en dat zal me een feest gaan worden. De aftrap zal zijn het Nederlands danshuis van zaterdag 11 januari met een reünie van onze oud leden.
In september wordt een jubileumweekend georganiseerd waarbij onze vrienden uit Duitsland en Frankrijk onze gasten zullen zijn.


Platformdag in Hellendoorn op 16 november 2013

Het Platform Nederlandse Folklore organiseerde 16 november voor de 18e keer een Dans- en Ontmoetingsdag, hierbij proberen wij altijd groe-pen uit de verschillende stromingen Nederlandse volksdansers bijeen te brengen, naar elkaar te laten kijken en waar mogelijk van elkaar te laten leren.
Dit keer werd de dag in de zaal van restaurant De Kroon in Hellendoorn gehouden. Helaas kon het Anjerfonds dit keer deze activiteit niet onder-steunen maar het Nederlands Centrum Volkscultuur en Immaterieel Erf-goed gelukkig wel.
In het avondprogramma is het bedoeling dat de optredende groep de volgende groep met een z.g. wisseldans op het podium brengt en dan zelf verdwijnt. Dit hebben de groepen ´smorgens en het begin van de middag elkaar aangeleerd, heel leuk te zien hoe dan door het onderlinge overleg  de kennismaking vordert en men goed samenwerkt, ondanks de ooit erg verschillende achtergronden, hulde aan de dansleiding.
Bij het middagoptreden mocht Ralda de spits afbijten. Met een prachtig 7 koppig orkest als begeleiding lieten zij de jeugd beginnen. In typisch “Nederlandse dracht”: kleurrijke regenjasjes met zuidwesters. Dat werd steeds vervolgd met 3-tallen in fantasie drachten en jaren ´20-´30 jurkjes en schortjes, soms op schoenen, soms op blote voeten. Een boeiende serie die werd afgesloten door 8 jonge vrouwen in de Sallandse dracht, met een solorol voor een man. Jammer dat er geen microfoon bij de zanger was, de tekst was daardoor moeilijk te verstaan.
De Folkloregroep Hellendoorn nam hierna de vloer in bezit, met een Heldense wals, uit het “altijd zonnige” Hellendoorn. De muzikale bege-leiding wordt verzorgd door 2 accordeonspelers. De groep heeft een repertoire van 32 losse dansen en liet er daar enkele van zien, gebracht door 6 paren in de Hellendoornse dracht. Men had er  bij “Smiet oe wief weg”, een Vleegert-achtige dans, duidelijk plezier in om de vrouwen weg te gooien ook al kwamen ze steeds vlot terug.
De Battumse Venne leek als folkloristische groep uit dezelfde streek natuurlijk op Hellendoorn, maar was met daagse dracht toch voldoende anders. Ook de Sallandse dracht met plooimuts, zij met 2 harmonica´s. Men had er zang bij, een act waarbij Jan van der Meulen in een stapel-dicht  als Anton op de bok werd gezet, doordat de tijd beperkt was iets minder dans dus.
Hierna Trianthella uit Assen. Al in 1975 opgericht en momenteel met een demonstratiegroep van  8 vrouwen. Als internationale dansgroep hadden zij gekozen voor het Marker kostuum omdat dat zo fleurig is en het, zoals zij zeiden, goedkoper is door het ontbreken van sieraden en dure oorijzers. Zij brachten, helaas met CD muziek, een korte serie met de dansen: Duizend klachten, Hopsa, IJswals en de Boerenschots. Leuke variaties in de basisdans en daardoor een afwisselende serie. Op de mooie houten vloer konden alle groepen lekker stampen,ook Trianthella.
Ralda kwam hierna weer terug met eerst een toelichting op hun kos-tuums. De jongsten begonnen met de serie de wasvrouwtjes: 6 jonge meisjes waren met allerhande aan de was gerelateerde activiteiten bezig en dansten er op los, o.a. Blauw garen en koperdraad met wasmandjes. Daarna werd het Kermis bij Ralda, 8 vrouwen en 4 mannen. Hierin allerhande dansen met erg veel leuke variaties: Gort met stroop met even een handje drukken door de mannen er tussen door.
Bij Hellendoorn trad  vervolgens de jonge Swinggroep op. Muziek uit een juke box, repertoire van na de tweede wereldoorlog: Jive, Rock and Roll, Samba en Charleston (ook dat is inmiddels folklore), jaren 50 kleding, dames met petticoats. Leuke variatie met uniformiteit in de kleding: zelfde patroon en rokken en halsdoekjes met verschillende kleuren.
Battumse Venne sloot de middag af met de Almelose kermis, Kruuspol-ka en een act van een stel in bedkledij, nachtkaars en een zedige de-monstratie van de open damesonderbroek. Dan de Valeta en tot slot: Laatste rondje en iedereen zingt lekker mee.
Na de middagvoorstelling was er uitgebreid tijd om bij te praten, de con-tacten met de andere groepen wat uit te breiden en van het gemeen-schappelijks Nederlandse stamppotbuffet te genieten, of elders te gaan eten. Om 19u30 begon het avond optreden met een gedeeltelijk nieuw publiek.
Ralda begon met de serie : “Scheve schaats” in Terschellinger dracht. Wat zijn  er veel dansen aan schaatsen gerelateerd, ze kwamen allemaal voorbij! Daarna een groepje van 6 kinderen die de serie Vriend en vijand dansten. In Sallandse dracht met even een kort stukje ingeblikte muziek. Zoals dat vaker gebeurt: vriendschap en ruzie wisselenden elkaar af, maar uiteindelijk wordt alles één grote vriendschap in een grote omhelzing. 8 Volendammer meisjes en 4 mannen brengen een Bravade, waarom dit nu op klompen moest? Het gaf veel geluid, waardoor de mu-ziek overstemd werd en dat vraagt veel oefening. Als leuk grapje ston-den de meisjes soms met hun klompen op de klompen van de ander. Verder Schip moet zeilen en Daar voer een man op zee waarbij de mannen dansen met visnetten. Nog een leuk grapje dat je met levende muziek kunt doen: bij Blauw garen en koperdraad even de muziek laten stoppen en alleen met de klompen verder. En tot slot de Horlepiep en dan zie je de resultaten van de ochtend: de Hellendoornse Folkloregroep neemt met dezelfde Horlepiep de dansvloer over, even gezamenlijk en dan gaan zij alleen verder: Korenbloempje, Reggewals en Driekusman. Bij de Zigeunerpolka is de vloer plotseling erg vol en heeft de Battumse Venne zich er tussen gevoegd, kostuums lijken erg op elkaar, voor de kijkers lijken alleen mutsen verschillend. De Battumse Venne voert enkele dansen en een act over een boerenbruiloft, met burenplicht op. Een bruidspaar uit 1920 met een bruid met 3 rokken en een muts met Slowaakse kunstbloem. Tevens komen er wat bruiloftsgasten langs in hun beste kledij. Leuke afwisseling, maar acts zijn nu eenmaal vaak wat traag. Men geeft de vloer via Riepe Garste en de Rijpolka weer over aan Trianthella. Die vervolgen, in simpel Drents kostuum, met een Drentse serie: Een dag uit leven van een Drentse keuterboerin, een choreografie van Elske Hoen. Men begint met 3 slapende boerinnen, een klompenklapdans en allerhande attributen. Een leuke serie, gemaakt voor deze kleine groep, alleen in het begin danst men op klompen, daarna op schoenen.
Daarmee zaten de optredens erop en kon het bal beginnen, door de goede voorbereiding van de dansleiders liep het bal beter dan ooit. Ieder  had twee dansen uitgekozen en die werden de anderen aangeleerd. Voor sommigen was het wellicht een complete verrassingen dat die dansen ook Nederlands zijn, zoals o.a. de Boerenbond op muziek van de Veulpoepers. De dansen waren deze keer goed gekozen zodat het hele publiek en de aanwezige groepen de dansen met veel plezier konden doen.
Tegen 23 uur kon Marion Seeman de dag afsluiten en had daarbij voor elke groep nog een oorkonde. Alle deelnemers en publiek vonden dag heel een groot succes, leerzaam en gezellig en wij hopen dat de nu ge-legde contacten blijvend mogen zijn. Op naar de volgende Platform activiteit!

Activiteiten

gehele jaar, Apeldoorn
Adres: Paleis Het Loo Nationaal Museum, Koninklijk Park 1, Apeldoorn Tijd: di t/m zo en feestdagen 10.00-17.00 uur,
Info: 055-577 2400, www.paleishetloo.nl

gehele jaar, Arnhem
Nederlands Openluchtmuseum . Vanaf 2 juni de tentoonstelling: “Kleur bekennen in streekdracht en kotomisi”, een uitdagende ontmoeting van Nederlandse streekdracht en - niet eerder getoonde - historische Suri-naamse kotomisikostuums.
Adres: Schelmseweg 89, 6816 SJ Arnhem.
Info: 026-357 6111, www.openluchtmuseum.nl

gehele jaar, Broek op Langedijk
Museum “Zo was’t”.  Met vaste collectie: “Van stadse mode tot streek-dracht 1800-1930”.  Nieuwe tentoonstelling: terug in de tijd.
Adres: Dubbelebuurt 15a, Broek op Langedijk.
Tijd: ma t/m vr 11.00-16.30 uur, za en zo 12.00-16.30 uur.
Info: 0226-341 963, e-mail: info@museumzowast.nl , www.museumzowast.nl
gehele jaar, Dokkum
Admiraliteitshuis met o.a. Friese kostuums.
Adres: Museum Admiraliteitshuis, Diepswal 27, Dokkum.
Info: 0519-293 134, e-mail: info@museumdokkum.nl www.museumdokkum.nl

gehele jaar, Ede
Historisch museum Ede, met o.a. klederdrachten tentoonstelling.
Adres: Museumplein 7, Ede.
Tijd: di/za 13.30-17.00 uur, zo tot 16 uur.
Info: 0318-619 554, e-mail:  info@historischmuseumede.nl , www.historischmuseumede.nl

gehele jaar,  Enkhuizen
Zuiderzee museum, binnenmuseum en buitenmuseum. 
Adres: Wierdijk 12 – 22, 1600 AA Enkhuizen.
Info: 0228 – 351 111, e-mail: info@zuiderzeemuseum.nl , www.zuiderzeemuseum.nl

t/m december, Epe
Veluws streekmuseum Hagedoorns Plaatse, facetten van de Veluwse Klederdracht: Ondergoed bijzonder goed.
Adres: Ledderweg 11, Epe.
Tijd:  di-vr 11-17 uur, za 13.30-17 uur.
Info: 0578-627 162, e-mail:  info@hagedoornsplaatse.nl , www.hagedoornsplaatse.nl

april t/m december, Giethoorn
Fotoportret traditionele Overijsselse klederdracht.
Adres: Atelier 66, Giethoorn.
Tijd: dagelijks van 12-17 uur.
Info: www.atelier66.nl

gehele jaar Huizen,
In het Huizer museum zijn o.a. tentoonstellingen te zien die een beeld geven van de historie van Huizen. Aparte klederdracht zaal.
Adres: Het Schoutenhuis, Achterbaan 82; Huizen.
Tijd: di t/m za 13.30 - 17.00 uur, feestdagen gesloten.
Info: 035 525 02 23, e-mail: info@huizermuseum.nl,  www.huizermuseum.nl

gehele jaar, Katwijk
Katwijks museum, met o.a. uitgebreide collectie klederdrachten en ac-cessoires uit Katwijk en Rijnland.
Adres: Voorstraat 46, te Katwijk.
Tijd: di t/m za 10-17 uur.
 Info:  071 - 401 30 47, e-mail: info@katwijksmuseum.nl,  www.katwijksmuseum.nl

vanaf  maart, Middelburg
Zeeuws Museum, nieuwe inrichting modezalen, w.o. Zeeuwse streek-drachten.
Adres: Abdij (plein) 4331 BK, Middelburg.
Tijd: di t/m zo 11-17 uur.
Info: 0118  653 000, www.zeeuwsmuseum.nl

gehele jaar, Noordhorn
Kostuummuseum  De Gouden Leeuw, Langestraat 48, Noordhorn.
Tijd: do t/m za 13-17 uur.
Info: 0594-503 804, e-mail: degoudenleeuw@planet.nl,
http://home.kpn.nl/pilat004/

gehele jaar, Uden
Museum de Muts met Brabantse poffers uit 1850-1950.
Adres, Hurk 101, Uden.
Tijd: iedere 1e zondag van de maand van 13-17 uur en volgens afspraak.
Info: 0413-260 126, e-mail: info@museumdemuts.nl ,
www.museumdemuts.nl