nummer 72
juni  2014

Website in de Koninklijke Bibliotheek

Onze papieren Forums worden sinds vorig jaar bewaard door  de Koninklijke Bibliotheek, afdeling Nederlandse Bibliografie en Depot van Nederlandse publicaties, te Den Haag.  Alle Forums vanaf de start in 1997 zijn daar ter inzage. Wij kregen nu het verzoek om ook onze website in het archief op te laten nemen. Wij zijn bijzonder verheugd dat deze digitale documenten worden bewaard en daardoor ook toegankelijk worden voor een groter publiek.

Groepen stellen zich voor

 Het Platform heeft een aantal groepen als donateur en het leek ons een goed idee de groepen de gelegenheid te geven zich aan de donateurs voor te stellen. Elk nummer zullen we een groep vragen een stuk te schrijven, zodat we een beeld krijgen hoe groepen de Nederlandse Folklore in dans, muziek en kostuum aan anderen tonen en uitdragen. Deze keer is de volksdansgroep de Foekepot uit Geleen aan de beurt.

 Volksdansgroep de Foekepot is een demonstratiegroep die Nederlandse dansen uitvoert. De groep is in 1987 ontstaan uit mensen die op een bruiloftsfeest in Ljubljana (voormalig JoegoslaviŽ) hebben gedanst. De naam van de groep is voortgekomen uit een opmerking "we zijn een allegaartje/rommeltje van dansers uit heel Limburg" die destijds gemaakt werd. Zo ontstond het idee de dansgroep de naam Foekepot te geven, hetgeen een andere naam is voor rommelpot.
De dansleiding is vanaf het begin  in handen van Anneke Smeets, woonachtig in Neerbeek. De groep bestaat uit 13 leden , 4 mannen en 9 vrouwen. Leeftijdsklasse 50 plus. De muzikale begeleiding  gebeurt via moderne audio apparatuur. Tijdens bijzondere optredens trachten wij muzikanten in te huren.
Wij verzorgen ongeveer 10 optredens per jaar in Nederland tijdens festiviteiten, oude ambachten, verenigingen en tehuizen,ook treden wij op via contacten  met een rederij voor Engelstalige groepen.
Om de paar jaar hebben wij deelgenomen aan buitenlandse festivals. Er vonden ook uitwisselingen plaats met buitenlandse groepen.Onze groep vertoefde meerdere malen in JoegoslaviŽ,  Polen, BelgiŽ en Duitsland.Daarnaast hebben we ook deelgenomen aan festivals in ItaliŽ, MacedoniŽ, Zwitserland , Oostenrijk en Denemarken.

Het repertoire van de groep is traditioneel, streekgebonden en geŽnt op Limburgse gebruiken/tradities. Dit houdt in dat wij gebruiken en gewoonten van rond de eeuwwisseling  uitbeelden. Hierbij gebruiken wij eigen choreografieŽn.
Wij dansen meestal in onze eigen klederdracht, die oorspronkelijk gedragen is rond 1900 aan de Maaskant tussen Maastricht en Roermond. Onze dansen worden altijd op klompen uitgevoerd.De groep beschikt ook over klederdrachten uit Marken, Volendam, Staphorst en Zeeland.
Wij hebben speciaal voor de Maaskant-dracht gekozen omdat hierover weinig bekend is  in de Nederlandse volksdanswereld. Via de “Besjes uit Stein” verkregen wij veel informatie en zij hebben ons geholpen  met de materialen en patronen. Ook hebben wij nog oude drachten op de kop kunnen tikken. Het enige afwijkende aan onze dracht is de rok, deze is vroeger van teertije (gesponnen vlas) gemaakt. Dit materiaal is niet meer voorhanden. Bij een kledingshow lenen wij  weleens  de rok van het “Schippersmuseum” uit Elsloo.
De variatie bij de heren is de zondagse dracht (het kostuum) en de doordeweekse dracht (de kiel). De heren dansen nog regelmatig in het complete  kostuum. Bij hoge temperaturen laten ze de overjas uit.

Tijdens de dansoptredens die binnen plaatsvinden wordt de pauze opgevuld met uitleg en het showen van onze kostuum-onderdelen, inclusief hoofddeksels.

De groep deed voorheen met andere groepen in Nederweert-Eind uitwisselingen, waarbij ook dansen van en aan elkaar werden aangeleerd.
Momenteel houden wij ons alleen maar bezig met onze eigen Nederlandse dansen.  Het toekomstplannen van de groep  is op dezelfde wijze verder te gaan en nog jaren de Limburgse (Nederlandse) folklore uit te dragen. 

De kennismaking met “het Platform” is via een uitnodiging verlopen voor een vergadering in Utrecht.

Aangezien andere Limburgse  volksdansgroepen opgeheven zijn hopen wij toch om  via het Platform de Nederlandse folklore te blijven stimuleren en uit te dragen.

  Nieuw Nederlands door Bert van der Meer

 Uit alle delen van het land kwamen we de 13e april naar het Danshuis van Nitsanim in Den Haag om met Bert het “nieuwe Nederlands” te dansen.“Nieuw”, omdat het niet de dansen waren uit Nederlandse Volksdansen van 1927,maar nieuw gemaakte dansen van Elsche Korf, Cees Tempel, Wim Lugtmeijer en Bert zelf.
Na een warming-up met een zeemeermin die ons meer mans maakte begon het Kraben en knooien meteen al. Lekker ingewikkeld met een extra 9e tel, waar Cees heel elegant een buiginkje heeft gechoreografeerd, want dat wordt bij vergelijkbare afwijkende maten in bijv. Duitsland ook gedaan. En aangezien er (bijna) niets is beschreven aan dansen in Nederland wordt er veel gekeken naar omringende landen met vergelijkbare dansmuziekjes. Daarna heen en weer met je partner, zoals bij Hou maar an me rokkie vast en dan door met je buur. Bij Lutje Schots, ook op muziek van de Groningse groep T÷RF kregen we een aardig tempo, rielen en hak-en-teen, een wandeling en samen rond, maar vooral het vierkantje! Dat dat niet zo eenvoudig was, zo’n vierkant met ook nog ťťn zijde binnenste buiten, hadden sommigen op Doe Dans al ervaren. Die hadden dus een voorsprong vandaag.Maar Bert is geduldig genoeg en het kwam allemaal goed.
Ook het derde T÷RF muziekje komt uit het manuscript van Beukema, schoolmeester in het Noord Groningse Leens en genoteerd door hem waarschijnlijk van 1840 tot 1850.Elly Olderaan maakte er, op verzoek, de Beukenwals op, maar Wim Lugtmeijer had al de Wals no.20 bedacht en die kregen we vandaag aangeleerd. De drie heel verschillende muziekdelen volgend, hoorden we er een mazurka - heel aards- een gesprongen en een vlakke wals op te dansen. Ook dat kan dus bij het Nederlands.

Uit Op Goede Voet van Elsche Korf en Frans Tromp koos Bert Menuet van Tongeren, oorspronkelijk gemaakt door Wil van de Berg voor in het Engelse danscircuit, maar met haar toestemming aan het Nederlandse repertoire toegevoegd. En When Cloe, die met het venstertje, geÔnspireerd op de Lšndler*. Het blijft altijd een heel gedoe dat in- en uitdraaien en je moet heel voorzichtig omgaan met de vingers van je partner, maar eigenlijk kan het langzamer dan je denkt en dan ben je mooi op tijd terug.
*Voor wie hem zag; in de Sound of Music de dans van Kapitein von Trapp met Maria in haar prachtige blauwe jurk.

 En dan Dansje voor Elsche, een dans gemaakt door Bert voor Elsche Korf, “voor al het mooie dansmateriaal dat zij voor de Nederlandse volksdans verzameld en gechoreografeerd heeft.”

Op muziek van Anveld kwamen er mazurka’s, walspassen en do-si-do’s voorbij en stond je ineens op elkaars plaats als je aan de terugweg begon. Maar dat klopte gelukkig.Bij het B figuur moest je om de beurt flink op je tenen staan en werd de vrouw getild (eigenlijk moest ze zelf een klein sprongetje maken) maar we eindigden allemaal samen walsend, heel romantisch.

 Gelukkig gaat bij Nitsanim de bar nooit meteen op slot en konden we nakletsend met een drankje de dag afsluiten, voor we naar o.a. Winschoten, Utrecht, Tiel, Heemstede, Zevenhuizen of gewoon op de fiets naar de Anjelierstraat vertrokken.

Bert, dank je wel voor de heerlijke dag!

 Annemieke van Wijk

 

Activiteiten

 t/m september, Zeeland De Zeeuwse Ringrijders Vereniging organiseert tot in september meer dan 50 ringrij- en sjezenwedstrijden en sjezenwedstrijden door heel Zeeland.
Info: secr: sjjanse1@zeelandnet.nl,
www.ringrijden.nl

 7 juni Losser Boerenbrulft. Op deze dag speelt BŲggelrieders en Daansers een Boerenbruiloft na. Bijzonder zal echter zijn dat Josien en Martijn daadwerkelijk zullen trouwen deze dag. Het geheel zal plaatsvinden op Erve Kraesgenberg.
Info: 053 – 5387371, info@boggelrieders.nl, www.boggelrieders.nl

14 juni, Utrecht Nederlands Danshuis Pieremachochel. Dansleiding is in handen van Annemieke van Wijk.
Adres: Buurthuis ’t Bokkie, Elandplein 25 te Utrecht.
Tijd: 20.00 uur. Toegang: 7,50 euro.
Info: Marion Seeman: 020-6373024,
e-mail: info@dansgroeppieremachochel.nl, www.dansgroeppieremachochel.nl

14 juni Ede Schaapscheerdersfeest. Schaapskooi Ginkelse heide, Verlengde Arnhemseweg, 6718 SM Ede.
Info: 0318-614444, informatie@edeseschaapskudden.nl, www.edeseschaapskudden.nl

18-23 juni, Raalte 38-ste Salland festival, met oa Ralda. In Sporthal Tijenraan.
Info: 0570-524158, secretariaat.sallandfestival@gmail.com, www.sallandfestival.nl

22 juni, Schoonoord Drentse dag in openluchtmuseum Ellert en Brammert, met oa ’t Aol Volk.
Info: 0591-382421, info@ellertenbrammert.nl, www.ellertenbrammert.nl

25-29 juni, Bolsward 26-ste Internationaal Folkloristisch dansfestival. Op 26 juni 18:25: Heamieloptocht centrum van Bolsward, met oa Boalserter Skotsploech, Bolsward.
Info: 0515 – 573405, info_bs@skotsploech.nl, www.skotsploech.nl

26 juni Eibergen Dansfestival met oa: De Plaggenmeyers
Openluchttheater Eibergen, Grotestraat 46

info@openluchttheatereibergen.nl, www.openluchttheatereibergen.nl

26-29 juni, Warffum 49-ste Internationaal Folklore Festival Op Roakeldais, met Nederlandse groepen.(de Groninger dansgroep Het Hoogeland). 
Postadres: Kantoor Op Roakeldais, Oostervalge 52a/53, 9989 EL Warffum,. Info: 0595-422496, info@oproakeldais.nl , www.oproakeldais.nl

28 juni Ede Knipfeest van Edese heideschapen,
Schaapskooi Ginkelse heide, Verlengde Arnhemseweg, 6718SM Ede
Info:0318-614444,  informatie@edeseschaapskudden.nl, www.edeseschaapskudden.nl

3 juli-28 augustus, Schagen, Steeds vanaf  9.00 uur tot einde middag. In de zomer staan 10 donderdagen in het teken van de Westfriese Folklore: Optocht van in originele klederdracht gestoken West-Friezen, authentieke boerenwagens, sjezen en landauers. Iedere donderdag heeft een eigen thema: 3 juli: Openingsdag.
Info: VVV-Schagen, 0223- 674 697,
info@westfriesfolklore.nl,  www.westfriesefolklore.nl

3 juli Beekbergen Veluwse avondmarkt 18:00-21:15, met oa optredens van de Gorsselsche boerendansers.
Info: www.veluwseavondmarkt.nl

10 juli Beekbergen Veluwse avondmarkt 18:00-21:15, met oa optredens van folkloregroepen.
Info: www.veluwseavondmarkt.nl

10 juli, Schagen West-Friese folklore: dag van de dans en muziek, optreden van Eastergoa Skotsers uit  Burgum.
Info: zie 3 juli

10 juli Zelhem Districts festival Federatie Folkloristische Groepen in Nederland
Van 10:30 tot 13 uur optredens van: De Klepperklumpkes van 't Walfort uit Aalten, dansgroep De Korenaer uit Almelo, Folklore Dansgroep Twentsche Leu uit Beckum,  De Borculose Lebbenbruggedansers,   De MŲlndan-sers  uit Denekamp, De Heurnse Haltedansers uit Dinxperlo, De Meulenvelders uit Doesburg, De Enterse Kloomp’n Daansers, De Huppelklumpkes uit Gaanderen, De Brugger Daansers uit Glanerbrug, Dansgroep Wij Eren ’t Olde uit Zelken en De Soester Boerendansgroep uit Soest.
Info: 0314 – 625554,
info@ifdzelhem.nl, www.ifdzelhem.nl

12 juli, Den Haag Haagse Culturele Parade 2014: zaterdag 12 juli, 14.00-20.30 uur. Nipah zal haar nieuwe Nederlandse choreografie brengen. Nederlandse dans zal er zijn olv Annemieke van Wijk, in straten van Den Haag, Wijkpark de Verademing.
Info: www.thehagueculturalparade.nl

17 en 24 juli, Barneveld  Veluwsemarkt, met o.a. Nederlandse dansgroepen. 
Info : www.oudveluwsemarkt.nl

17 juli Beekbergen Veluwse avondmarkt 18:00-21:15,  met oa optredens van folkloregroepen.
Info: www.veluwseavondmarkt.nl

17 juli, Schagen West-Friese folklore: dag van het dier en eerste verzameldag.  
Info: zie 3 juli

23 juli, Bunschoten/Spakenburg Voor de 44-ste keer: Spakenburgerdagen, (vanaf 10 uur). o.a. volksdansdemonstraties en klederdrachtshows.  Om 11 uur optocht van alle klederdrachten van Nederland. 
Info: spakenburgse-evenementen.nl

23 juli , Staphorst Staphorstdag in en om het museum Staphorst.
Info: 0522-462526,
info@museumstaphorst.nl, www.museumstaphorst.nl

 23 juli, Joure 60ste Boerenbruiloft: u kunt getuige zijn van de trouwerij, het bruiloftsmaal, een spectaculaire harddraverij, een spannende ringrijderij en optredens van de Dockumer Skotsploech
Programma:
10.30 uur bruidsstoet;
11.00 uur aanvang trouwerij;
12.00 uur bruiloftsmaaltijd;
13.30 uur unieke harddraverij op ongezadelde paarden;
15.00 uur grote ringrijderij met de krompanelen sjezen
Info: 0561-850169, info@boerebrulloft.nl, www.boerebrulloft.nl

24 juli, Schagen West-Friese folklore: klederdrachtendag en curiosa.
Info: zie 3 juli

24 juli Beekbergen Veluwse avondmarkt 18:00-21:15, met oa optredens van folkloregroepen,
Info:  www.veluwseavondmarkt.nl

30 juli, Bunschoten/Spakenburg Voor de 44-ste keer: Spakenburgerdagen, (vanaf 10 uur). o.a. volksdansdemonstraties en klederdrachtshows.  Om 11 uur optocht van alle klederdrachten van Nederland. 
Info: spakenburgse-evenementen.nl

30 juli , Staphorst Staphorstdag in en om het museum Staphorst.
Info: 0522-462526,
info@museumstaphorst.nl, www.museumstaphorst.nl

30 juli - 3 augustus, Odoorn 30ste SIVO festival, Internationaal Folklore Festival, o.a. m.m.v. Nederlandse Folklore dansgroepen: Dockumer Skotsploech; De Plaggenmeijers; Spierdijker Dansers; Gorsselse Boerendansers.
Info: 0591-514921/0591-514815, www.sivo.nl

31 juli, Barneveld  Veluwsemarkt, met o.a. Nederlandse dansgroepen.
Info: www.oudveluwsemarkt.nl

31 juli, Schagen West-Friese folklore: dag van het theater. 
Info: zie 3 juli

31 juli,  Beekbergen Veluwse avondmarkt 18:00-21:15,  met oa optredens van folkloregroepen.
Info: www.veluwseavondmarkt.nl

6 augustus, Bunschoten/Spakenburg,  Voor de 44-ste keer: Spakenburgerdagen, (vanaf 10 uur). o.a. volksdansdemonstraties en klederdrachtshows.  Om 11 uur optocht van alle klederdrachten van Nederland. 
Info: spakenburgse-evenementen.nl

6 augustus Staphorst Staphorstdag in en om het museum Staphorst.
Info: 0522-462526,
info@museumstaphorst.nl, www.museumstaphorst.nl

7 augustus , Schagen West-Friese folklore: Gastendag. 
Info: zie 3 juli

7 augustus, Barneveld  Veluwsemarkt, met o.a. Nederlandse dansgroepen.
Info : www.oudveluwsemarkt.nl

7 augustus,  Beekbergen Veluwse avondmarkt 18:00-21:15, met oa optredens van folkloregroepen.
Info: www.veluwseavondmarkt.nl

9 augustus, Oldebroek Oogstfeest bij boerderijmuseum De Bovenstreek,  met o.a. klederdracht presentaties.
Info: 0525-631457,bovenstreek@hetnet.nl, www.museumoldebroek.nl

13 augustus, Bunschoten/Spakenburg, Voor de 44-ste keer: Spakenburgerdagen, (vanaf 10 uur). o.a. volksdansdemonstraties en klederdrachtshows.  Om 11 uur optocht van alle klederdrachten van Nederland. 
Info: spakenburgse-evenementen.nl

14 augustus, Barneveld  Veluwsemarkt, met o.a. Nederlandse dansgroepen.
Info: www.oudveluwsemarkt.nl

14 augustus , Schagen West-Friese folklore: Dag van het kind en oude voertuigen. 
Info: zie 3 juli

14 augustus,  Beekbergen Veluwse avondmarkt 18:00-21:15,  met o.a. optredens van fokloregroepen.
Info: www.veluwseavondmarkt.nl

17 augustus Exloo  Folkloristisch feest “Op de kloeten”, volksdansgroep, kinderdansgroep, demonstratie oude ambachten.
Info: 0591-549687,
rbegeman@hetnet.nl of info@dorpsbelangenexloo.nl,
www.dorpsbelangenexloo.nl

21 augustus,  Beekbergen Veluwse avondmarkt 18:00-21:15,  met oa optredens van folkloregroepen.
Info:
www.veluwseavondmarkt.nl

21 augustus , Schagen West-Friese folklore: ringstekerij.
Info: zie 3 juli

21 augustus, Barneveld  Veluwsemarkt, met o.a. Nederlandse dansgroepen: Stedeker daansers uit Diepenheim.
Info: www.oudveluwsemarkt.nl

22-23-24 augustus, Biddinghuizen  Doe Dans 2014: optredens, workshops, folkcafť.
Info:  info@doedans.nl, www.doedans.nl

28 augustus, Schagen West-Friese folklore: verzameldag.
Info: 3 juli

28 augustus,  Beekbergen Veluwse avondmarkt 18:00-21:15, met oa optredens van folkloregroepen.
Info: www.veluwseavondmarkt.nl

31 augustus Borculo Lebbenbrugge Folkloremiddag bij museumboerderij de “Lebbenbrugge”, Lebbenbruggedijk 25 Borculo.Vanaf 13:30 gratis entrťe.
Info: 0545-293340, info@lebbenbruggedansers.nl, lebbenbruggedansers.nl

4 september , Schagen West-Friese folklore: slotdag.
Info: 3 juli

6 september, Doesburg,  Districtsfestival Oost van Federatie Folkloristische Groepen Nederland, georganiseerd door de Folkloregroep De Meulenvelders.
Info: 0545-474088, info@de-plaggenmeijers.nl

13 september, Houten Pieremachochel Feestavond. In het kader van het 40-jarig jubileum een hele bijzondere dansavond met voor de pauze optredens van Les Compagnons de l’Albane (Belleneuve, Frankrijk), Tanzschuh und Co. (Halle, Duitsland), Pieremachochel (Utrecht) en Akkoord (zang, Bunnik) Na de pauze bal.
Adres: “Houtens” school voor beroepsonderwijs, Kruisboog 1, 3994 AE  Houten.
Tijd: 20.00 uur, zaal open 19.30 uur. Toegang €7,50.
e-mail: info@dansgroeppieremachochel.nl, www.dansgroeppieremachochel.nl

20 september, Vorden (gemeente Bronckhorst) Nationale Folklore dag van de Federatie Folkoristische Groepen Nederland, georganiseerd door De Folklore groepen De Iesselschotsers, De Knupduukskes, en Wi’j eren ’t Olde.
Adres: Kultuurhus, Raadhuisstraat 6, 7251 AB Vorden.
Info : nationalefolkloredag@ffgn.nl

4 oktober, Amsterdam Workshop Nederlands tijdens het jubileum van het folklore danshuis Zajednica, o.l.v. Bert van der Meer.
Adres: Doelenzaal, Kloveniersburgwal 87, Amsterdam.
Info: www.zajednica.nl

11 oktober, Utrecht  Nederlands Danshuis Pieremachochel. Dansgroep Paloina uit Amsterdam  komt op bezoek en zal een optreden verzorgen en enige dansen aanleren.
Adres: Buurthuis ’t Bokkie, Elandplein 25 te Utrecht, tijd: 20.00 uur, toegang: 7,50 euro. Info: 020-6373024,  info@dansgroeppieremachochel.nl, www.dansgroeppieremachochel.nl

1 november, Koedijk  Dans- en demonstratiedag georganiseerd door het
Platform Nederlands Folklore.
Deelnemende groepen: Paloina uit Amsterdam, Dansgroep Oostzaan, Spierdijker Dansers uit Spierdijk, Fryske Dunsers uit geheel Friesland. 
Adres: Zalencentrum de Rietschoot, Saskerstraat 22, 1831 CR  Koedijk. In het septembernummer zal nadere informatie gegeven worden.
Info: 
platformnederlandsefolklore@gmail.com,
www.platformnederlandsefolklore.nl

 

Musea

 

Wegens plaatsgebrek hier alleen de namen en websites van interessante musea, voor verdere informatie zie onze of  hun websites.

Gehele jaar, Apeldoorn www.paleishetloo.nl
Vanaf 1 april tot 26 oktober, Arnhem www.openluchtmuseum.nl
Gehele jaar, Broek op Langedijk www.museumzowast.nl
Gehele jaar, Dokkum www.museumdokkum.nl
Gehele jaar, Ede www.historischmuseumede.nl
April-oktober, Epe www.hagedoornsplaatse.nl
Gehele jaar,  Enkhuizen www.zuiderzeemuseum.nl
Gehele jaar, Goes www.hmdb.nl
April- november, Hindelopen www.museumhindeloopen.nl
Gehele jaar Huizen, www.huizermuseum.nl
Gehele jaar, Katwijk www.katwijksmuseum.nl
1 april t/m eind oktober, Marken www.markermuseum.nl
Gehele jaar, Noordhorn home.kpn.nl/pilat004
Gehele jaar, Noordwijk www.g-o-n.nl
April-2 oktober, Noordwijk www.g-o-n.nl
April t/m september, Sint-Oedenrode sintoedenrode.wordpress.com
1 april-31 oktober , Oldebroek www.museumoldebroek.nl
12 april t/m 13 september, Spakenburg www.kenvmuseum.nl
April tot november,  Spakenburg www.museumspakenburg.nl
1 april tot 31oktober , Staphorst www.museumboerderijstaphorst.nl
April t/m oktober,  Tholen www.demeestoof.nl
Gehele jaar, Uden www.museumdemuts.nl
April t/m oktober, Urk www.museum.opurk.nl