Geslaagde platformdag Ede

Op zaterdag 19 november 2006 werd in zalencentrum De Kei in Ede de 11de platformdag voor Nederlandse folklore gehouden. En het was druk (zo’n 200 mensen), leuk en prima geslaagd: zeer geschikte lokatie, enthousiaste deelnemers en een druk bezocht bal met Nederlandse dansen.

’s Middags lieten de 4 groepen uit de regio zich van hun beste kant zien. De spits werd afgebeten door Felue uit Ede. Na de opkomst met de open wals uit West-Friesland werd een aantal door Ben Franke nieuw gemaakte dansen getoond: Schering en Inslag (muziek Beukema), Beukenblok (Wals  #17 van Beukema), Elsches Poesiealbum (ode aan Elsche Korf) en zelfs een premiere: De Zwaluw, op de gelijknamige melodie van Gerwil Kusters. Er is al eerder een dans op deze melodie gemaakt, door Guus van Kan, en beide dansen maken nog niet voldoende gebruik van de sfeer die de muziek oproept. Misschien dat er nog een derde poging gedaan kan worden? Wat verder opviel was het zeer mooie en dansbare accordeonspel door Willem Freriks.

De projectgroep van Garoon, onder leiding van Guus van Kan, trad als tweede op. Begonnen werd met Schellinger meiden. Dit stuk is een typisch voorbeeld van hoe de afgelopen jaren geprobeerd werd folklore wat te vernieuwen. De opkomst zonder muziek maakte het publiek wat onrustig, er werd “braaf” gedanst op bekenden melodieen: o.a. Haarlemmerdijk en Jubilaris. De begeleiding door Tork’est (voormalige orkest van Minka uit Nieuwegein) was goed, mooi spel, mooie zang.
De tweede choreografie Carnavalsspectakel was inderdaad een spectakel met zeer verschillend uitgedoste carnavalgangers die lekker aan het smijten waren met de stro-pop die op vastenavond verbrand wordt als beeindiging van Carnaval. Een vrolijk, warrig stuk.
Als derde kwamen de Speelluden uit Westervoort aan de beurt. Lekker traditionele dansen in een kring: Klompen en Hosspolka, Westervoortse Mazurka, Rijnstrangwals, Boerenpolka (lijkt erg op de Doubledskapolka), ’t Schuurke.
Als vierde dansten de Pierewaaiers uit Nijmegen, met een aantal eigen dansen: Op stel en sprong (muziek: Paul Boer; dans: Elsche Korf), De Nijmeegse Serie (Esther Willems), De Huus Toe Lillekerd, De Sientje LaMeLos en de Tieptop Valeta, De Kaaisjouwers en de Zijfabriek. Energieke dansen met expressieve bewegingen van de mannen.

Na een korte pauze kwamen alle groepen met nog een optreden. Onder andere de Pierewaaiers met een op levensgevaarlijke wijze uitgevoerde horlepiep op klompen. Al met al hebben de bezoekers dan zo’n drie uur naar allerlei vormen van Nederlandse dans gekeken. En het leuke is dat een aantal van de groepen, die op nog geen 40 km afstand van elkaar dansen, elkaar voor het eerst zagen dansen. En dat leverde vele onverwachte verschillen en overeenkomsten op. Zo schijnt het in deze streken vaak voor te komen dat men in het schuurtje moet slapen.
De dag werd afgesloten met een groot “Nederlands Bal Folk” (om de huidige folkore hype maar eens te volgen) waar gedanst en gespanst werd dat het een lieve lust was. Het groot orkest onder leiding van Gerwil Kusters wist de beentjes tot 11 uur in beweging te  houden. Ik heb me prima vermaakt. Als men meer informatie over de groepen wil hebben, zoek ze dan op op volksdans.pagina.nl, het meest complete overzicht van volksdans in Nederland.

Leo van der Heijden (lvdh@steigan.net)