Platformdag Koedijk, 1 november 2014

Op  de warmste 1 november ooit, verzamelden velen zich in de Rietschoot in Koedijk om daar op allerhande manieren zich met Nederlandse Folklore bezig te houden. Liefst 5 groepen gingen er optreden, en ’s avonds kon iedereen op de vloer Nederlands dansen. Zowel het Nederlands Centrum Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed (VIE) als het Prins Bernhardfonds waren bereid om het evenement te steunen.
De bedoeling van deze dagen is de verschillende stromingen in de Nederlandse Folklore met elkaar kennis te laten maken en elkaar te leren waarderen. Daarom begint de dag met het elkaar aanleren van een z.g. wisseldans waarmee de ene groep de andere tijdens de avondvoorstelling op het podium ging aflossen. De sfeer begint er zo  langzaam in te komen. Albert van der Zeijden van het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed kwam extra vroeg om die verweving van de verschillende dansculturen met eigen ogen te zien.
oefenen
oefenen 2

Volksdansgroep Oostzaan mocht de spits afbijten. Zij traden op de drachten van Marken, Volendam en Scheveningen. De Spierdijker dansers kwamen op de vloer en begeleid door accordeon en bas brachten zij hun jongstedansen in prachtige Westfriese kostuums. Daarna Paloina en de kindergroep Mali Igraci , begeleid door een groot orkest. Paloina begon in oa de drachten van Marken, Volendam en Staphorst. Alles liep vloeiend in elkaar over met Mali Igraci, zodat er zelfs een 7 jarige jongedame,ook in dracht, een stuk van de show wist te stelen.  Het ging allemaal vloeiend in elkaar over. Men bracht steeds op Nederlandse wijsjes met Nederlandse pasjes Nederlandse activiteiten in Nederlandse klederdrachten en dat in een flitsend tempo dat helemaal bij hun leeftijd paste. Hierna kwam Fryske Dūnsers op de vloer. Een groep met klederdrachten uit geheel Friesland: Terschelling, Dokkum, Leeuwarden, Sneek, Hindelopen, allemaal kostuums uit de periode 1800 tot 1900, een orkest van 3 accordeons en complete dansen. Men had duidelijk plezier in het tonen van het Friese immateriėle erfgoed. Hierna trad elke groep nog een keer op, meestal in weer andere dracht.  De Fryske dūnsers mochten de middagvoorstelling afsluiten waarbij ze een toelichting op hun kostuums en streken gaven. Leuk was om te zien hoe men, als gelegenheidsgroep van paren uit verschillende Friese Federatiegroepen, een choreografie had gemaakt van een dans, waardoor elke plaats of middagstreek de dans op haar manier kon laten zien. Hindelopen bleek in het verleden meer contacten te hebben met Amsterdam dan met het eigen Friesland en Terschelling lag natuurlijk op een bootreis afstand.Omstreeks half zes kon voorzitter Marion Seeman het eerste blok afsluiten en kon de zaal verbouwd worden tot eetzaal. Er werden tijdens de maaltijd van , natuurlijk, Nederlandse stamppotbuffetten heel geanimeerd allerlei verder contacten tussen de groepen gelegd.
avond“sAvonds beet Oostzaan weer de spits af met een verleidingsdans. Een meerderheid van vrouwen en 2 mannen brachten de serie in Zaanse drachten uit de periode 1800 tot 1850. Via Hou maar aan mijn rokje vast wist men de Spierdijkers op de dansvloer te krijgen en zij leidden via de Congopolka Paloina en Mali Igraci de vloer op. Die brachten een verrassend repertoire met veel ons onbekend Nederlands materiaal. Veel vaart erin, de jeugd kon haar energie hier kwijt, wervelend, alles in bekende Nederlandse drachten Marken, Volendam, Spakenburg. Je hoorde steeds oude bekende wijsjes. Paloina sloot af met een Amsterdamse serie met de bekende Amsterdamse liederen, zoals Huis aan de gracht en Amsterdamse grachten. Prachtige stadsdrachten, waarin de jeugd als vanzelf trots in rondliep. Men sloot af met geef mij maar Amsterdam om daarmee de Fryske Dūnsers weer de vloer op te krijgen. En ook daar weer een statige serie dansen, die af en toe uit volle borst meegezongen werden. De Hakketone werd door elk streekkoppel op haar eigen manier uitgevoerd, hetgeen steeds leuke beelden gaf.  Hiermee werden de optredens afgesloten. 

aanleren 1De zaal werd weer verbouwd tot balzaal en een kwartiertje later begon het bal.De leiding van de verschillende groepen leerden afwisselend twee dansen aan , zowel de bezoekers als de deelnemers gingen enthousiast aan de gang. Het beeld van dames en heren in hun dracht en jonge mensen in t-shirts was prachtig om te zien en gaf een beeld van goede samenwerking tussen generaties. De temperatuur liep op, ramen en deuren werden open gezet  en omstreeks 22:30 besloot dansmeester Jan van der Meulen om met een polonaise de avond af te sluiten. Marion Seeman gaf elke groep nog een streekproduct: een kaasje en iedereen kon weer tevreden huiswaarts gaan.


Er kan worden teruggekeken op weer een succesvolle dag. aanleren 2Een enthousiaste 120 deelnemers, een goed aantal bezoekers, pers en een plezierige accommodatie met hulpvaardige personeel.
Hieronder kunt U de aaneengekoppelde video“s zien, samen een klein half uurtje