Verslag van de Dans- en Demonstratiedag in Nederweert

 Op 9 november 2002 vond voor de achtste keer de dans-en demonstratiedag, georganiseerd door het Platform, plaats. De deelnemende groepen waren dit keer:
Volkskunstgroep d’Auwelkens uit Opglabbeek (België)
Volksdansgroep Iduna uit Heijen
Volksdansgroep De Foekepot uit Geleen.
De locatie was al bekend vanwege het Nederlands danshuis Zuid in Nederweert . Een grote zaal met ruime kleedruimtes en goede barfaciliteiten.

In de middag waren zoals gebruikelijk optredens van de groepen in klederdracht met begeleiding van levende muziek. Iduna startte met een serie van de zee, een choreografie waarin jonge meiden in Volendams kostuum op klompen dansen. Daarna volgde Foekepot met een choreografie op muziek van bekende kinderliedjes zoals “twee emmertjes water halen”. Vervolgens werd de grote schoonmaak uitgebeeld, de heks komt op bezoek en kijkt of iedereen wel netjes heeft schoongemaakt. De groep trad op in dorpse dracht rond 1900 uit Zuid-Limburg. Als laatste voor de pauze kwamen d’Auwelkens uit Vlaanderen met dansen rond de meiboom. Activiteiten in het voorjaar: schudden van de lakens, kiezen van een nieuw mei-paar. De groep bestaat uit volwassenen en kinderen. De kleding die werd gedragen is die van het werkvolk van begin vorige eeuw.

Na de pauze startte d’Auwelkens weer met losse dansen die met de wintertijd te maken hebben. Ook hier speelde de heks een rol tijdens de dansen. De Foekepot had ook de wintertijd als thema en beeldde in een choreografie de huisvlijt binnenshuis uit, o.a. het spinnen. Daarna een spel in dans waarbij één van de mannen door een kat (hoertje) werd ingepalmd. Als slot werd het Limburgs volkslied gezongen. Aan het eind van het programma trad Iduna op met een choreografie: kleine meisjes worden groot, uitgevoerd in Staphorster dracht. Deze begon met kinderspelletjes en eindigde met het speuren naar en het flirten met de jongens. Spontaan werd er door één van de leden van Foekepot een bloemetje naar één van de jonge meisjes gegooid. Het optreden werd afgesloten met een choreografie gedanst door vrouwen en meisjes: “door het Lin(d)t”, op muziek van de Polka Jenny Lindt. Figuren met linten werden gemaakt, en in het patroon van de linten werden de dansen uitgevoerd. Er werden kostuums uit Salland, Spakenburg, Zuid-Beveland en Marken gedragen.

De middag gaf een overzicht van de Zuid-Nederlandse folklore met inspirerende choreografieën, die dansbaar zijn voor jong en oud. Verassend was het grote aantal jeugdige dansers van Iduna.

’s Avonds werden de orkesten tot één groot dansorkest gesmeed onder leiding van Gerwil Kusters. Bekend repertoire waar alle aanwezigen op konden dansen werd afgewisseld met dansen, die werd aangeleerd door de dansleiding van de aanwezige dansgroepen. Alle groepen deden met enthousiasme mee en er werden tussen de groepen afspraken gemaakt voor toekomstige activiteiten. Eén van de doelen van het Platform is het stimuleren van contacten tussen groepen onderling en we hopen dat we daar deze keer in geslaagd zijn.

Samenvattend: een geslaagde dag met uitstekende presentaties van Nederlandse dansfolklore,  en een feestelijk bal na. Opvallend was het aantal jeugdige dansers! Niet alleen bij Iduna, maar ook bij de andere groepen.

Wij gaan alvast weer denken over een volgende manifestatie in 2003.

Marion Seeman