Dans- en demonstratiedag Nederlandse Folklore op 4 april 1998 in Serooskerke
 
De dans- en demonstratiedag in Serooskerke was de vijfde dag die onder de vlag van de Stichting Platform Nederlandse Folklore plaatsvond.
De contacten met een van de deelnemende groepen Walacra , uit Veere, waren al gelegd in het voorjaar van 1997, tijdens een van de vorige door het Platform georganiseerde dagen.  Deze groep bood meteen aan een zaal te regelen, die voldeed aan deze aktiviteit. In het najaar hebben ook de andere groepen toegezegd, de Driekusman uit Strijen en Folklorite uit Heinkenszand. Alle groepen presenteerden zich in hun eigen stijl. De belangstelling van buitenaf was groot, zowel van plaatselijke toeschouwers, als volksdansers die ‘s avonds deelnamen aan het dansbal. Ook hadden we nog onverwacht bezoek van een aantal Schotten, die vanuit de gemeente Veere via een uitwisseling hier op bezoek waren. Er werd driftig gefotografeerd door de buitenlanders.
Tijdens de dans- en kostuumdemonstraties in de middag kregen we van Walacra een goede indruk van het Walcherse kostuum uit de jaren veertig van deze eeuw. Daarnaast toonde Folklorite ons het Zeeuwse kostuum in een oudere versie, waarbij de kleurigheid en afwijkende hoofdtooi het meest opviel. De Driekusman uit Strijen toonde ons de daagse en zondagse dracht uit hun omgeving daterend uit het begin van deze eeuw.. De dansen en muziek van de verschillende groepen toonde ons losse traditionele dansen, naast choreografieŽn. Op dezelfde melodie werden soms dansen op een verschillende manier uitgevoerd.
Na de middagvoorstelling werd de zaal gereed gemaakt voor de warme maaltijd, die door de uitbater en zijn medewerkers uitstekend verzorgd was.
Tegen half acht was iedereen weer zover om aan het dansbal deel te nemen. Onder aanvoering van Frans Tromp was het balorkest, bestaande uit de muzikanten van de deelnemende groepen, gereed om de avond te beginnen. Elsche Korf was bereid te beginnen met het aanleren van een aantal dansen. Daarna waren de dansleiders van de deelnemende groepen aan de beurt om iets van hun repertoire aan alle aanwezigen aan te leren. Opmerkingen zoals ‘wij doen het anders’ of  ‘hť, deze variant kende ik niet’ kon je in  je omgeving horen. Ook kreten als ‘ wat is dit leuk’, en ‘ waarom doen we dit niet vaker’ werden door de aanwezige dansers geuit. Tegen elf uur werd het bal afgesloten met een laatste gemeenschappelijke dans en het slotwoord van Walacra en het Platform.
Wij hebben de indruk dat dit een geslaagde dag is geweest mede dank zij de belangeloze inzet van de deelnemende groepen. Wij hopen dat zij genoten hebben en elkaar beter hebben leren kennen.